search

Які вагінальні виділення — норма, а які ні?

Які вагінальні виділення — норма, а які ні? 17.01.2023

Які вагінальні виділення — норма

У рідини, яка виділяється з піхви, може бути різний обсяг, консистенція, густота, запах і смак – все дуже індивідуально, і залежить в тому числі від дня, тижня, місяця і так далі. У період статевого дозрівання спеціальні гормони допомагають сформуватися піхві, матці, фаллопієвим трубам, яєчникам і зовнішнім статевим органам. Такі гормони, як естроген і прогестерон, найбільше впливають на розвиток цієї чудової екосистеми – піхви дорослої жінки.


Піхва дорослої жінки — це м'язова еластична труба, яка проходить від шийки матки (нижня частина матки) до отвору між уретрою (де сеча виходить з сечового міхура) і анусом. Те, що знаходиться всередині стінок піхви, вже багато століть "надихало" народну творчість: "зустрічають чоловіка зуби, змії і дракони" – все це використовувалося головним чином для демонізації жіночої сексуальності. Однак внутрішня стінка піхви — це не паноптикум смертельно небезпечних чудовиськ, а слизова оболонка, що складається з особливого типу клітин, що не містять кератину. Кератин — міцний білок, який зустрічається в клітинах зовнішнього шару шкіри, а також волоссі і нігтях. Він допомагає шкірі сформувати захисний бар'єр. Оболонка піхви набагато м'якше і підтримується мережею кровоносних судин, з яких в порожнину піхви просочується прозора водяниста рідина ("транссудат"). Шийка матки утворює виступ у верхній частині піхви і складається з унікальних клітинних "зон", які надзвичайно чутливі до гормонів і виробляють слиз. Під час овуляції цей слиз прозорий і має рідку консистенцію, схожу на сирий яєчний білок. В інші періоди менструального циклу він більш густий і каламутний.


У піхві дорослої жінки знаходяться різні активні залози, які виділяють піт або жири. Вони також містять лактобактерії — мікроорганізми, які живуть в здоровій піхві і підтримують кислотний баланс pH 4-4,4, що захищає вагіну від інфекцій.


Природні вагінальні виділення — це насичений коктейль таких компонентів, як транссудат, слиз, піт, жири, лактобактерії, менструальна рідина і клітини, що вистилають піхву. З першої менструації і до менопаузи гормони, які контролюють менструальний цикл, впливають на вагінальні виділення жінки. У середньому виділяється від 1 до 4 мл рідини в день. Її кількість збільшується при більш високому рівні естрогенів: наприклад, при вагітності або овуляції. При сексуальному збудженні через приплив крові до тазу відбувається раптовий викид (або вилив) рідини, тому утворюється більше вагінального транссудату. Різке падіння рівня естрогенів після менопаузи призводить до змін клітин оболонки піхви, зменшення кількості лактобактерій і більшої сухості піхви.

Які вагінальні виділення — проблемні

У деяких жінок надмірна кількість виділень викликає дискомфорт. У деяких буває ектопія шийки матки, через яку виділень може бути більше. В цьому випадку зона клітин шийки матки, які виробляють слиз, виходить назовні, в верхню частину піхви, замість того, щоб залишатися всередині цервікального каналу. Зміна кислотного середовища піхви може привести до надмірно швидкого зростання кількості таких організмів, як кандида, або дріжджовий грибок. Такий стан зазвичай називають "молочниця". При молочниці типові — білі, сирні виділення з вагіни і супроводжуються сверблячкою, а іноді почервонінням, набряком і болем при сечовипусканні.


Бактеріальний вагіноз (БВ) — ще один стан, до якого призводить надмірне зростання переважно анаеробних мікроорганізмів піхви (наприклад, Gardnerella vaginalis, Prevotella spp., Atopobium vaginae, Mycoplasma hominis, Mobiluncus spp.), що призводить до витіснення лактобактерій та підвищення рН піхви. Він може не призводити до помітного збільшення обсягу виділень, але якщо це трапляється, вони зазвичай пінисті і мають рибний запах.


До того ж, жінки з БВ мають підвищений ризик зараження ІПСШ*:

• у 2 рази вище ризик зараження ВІЛ;

• у 1,5-2 рази – хламідійною інфекцією та гонореєю;

• у 2 рази вище ризик інфікування вірусом папіломи людини (ВПЛ) 2 типу порівняно з жінками без БВ.


БВ також залучений до етіології запальних захворювань органів малого таза, оскільки існує кореляція між наявністю БВ та інфекцією культи піхви після гістеректомії, ендометритом після аборту, підвищеним ризиком мимовільного викидня і передчасних пологів. Бактеріальний вагіноз може бути однією з причин ускладнень вагітності, може призвести до післяпологового ендометриту, передчасних пологів і народження дітей з низькою масою тіла, до розвитку запальних процесів у статевих органах, гнійно-септичних ускладнень у матері і дитини в післяпологовому періоді.


*Інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) також можуть стати причиною виділень. Найвідоміші з них — хламідіоз, гонорея і трихомоноз (трихомоніаз). Всі три інфекції у жінок можуть мати безсимптомний перебіг (особливо хламідіоз), але якщо виділення присутні, вони гнійні при хламідіозі і гонореї, а при трихомонозі — жовті, пінисті і смердючі.


Аеробний вагініт — поширений вагінальний дисбіоз, симптомами якого є гнійні виділення, у поєднанні з атрофічними та запальними змінами слизової оболонки піхви. Ця патологія має інтермітуючий перебіг, характерні часті рецидиви після лікування.


Стан шкіри вульви і піхви також може вплинути на виділення. Роздратування від парфуму, дезодоранту, мила і дуже ретельного миття може привести до хронічного дерматиту, а спринцювання і сперміциди можуть викликати подразнення оболонки піхви або змінити крихкий баланс екосистеми.


Також слід згадати, що у деяких жінок є алергія на латекс (інгридієнт більшості презервативів) або інші матеріали, які можуть проникати в піхву. Але не завжди в таких випадках виділення обов'язково є основним симптомом, свербіж, біль, почервоніння або набряк можуть бути більш виражені.


Часто причиною виділень з неприємним запахом стають тампони, випадково забуті всередині піхви на кілька днів (а іноді і тижнів!). На жаль, буває і таке.


Якщо Вас турбують виділення з піхви, зверніться до лікаря загальної практики, Вашого гінеколога чи в найближчу жіночу консультацію. Лікареві або медсестрі може знадобитися інформація про попередні вагітності і менструальний цикл, методи контрацепції, гормони, що використовуються, сексуальне життя, супутні захворювання, включаючи стан шкіри, використані продукти для зовнішнього застосування на шкірі в області статевих органів, наявність інших симптомів, про використаня тампонів і інших предметів, що вводяться в піхву. Дослідження вагінальних виділень під мікроскопом допомагає виявити або виключити надмірний ріст мікроорганізмів і інфекції, а специфічні тести на ДНК збудників інфекцій та інші аналізи можуть визначити найпоширеніші ІПСШ.


Слід зазначити, що 50% пацієнток з бактеріальним вагінозом мають безсимптомний перебіг, а при аеробному вагініті — це 10-20% жінок. Майже 60% жінок мають кандидоз, але не мають симптомів. До 50% жінок з трихомоніазом – асимптомні, а 5-15% – без патологічних симптомів. І ось тут головним сигналом проблеми стане підвищення рН піхви. А дізнатися про його рівень досить просто.

 

Швидко оцінити стан вагінального середовища можна, використовуючи домашні вагінальні рН тести CITOLAB™ pH від Фармаско. За допомогою такого тесту за 20 секунд можна визначити відхилення кислотності середовища піхви від нормального рівня (рН ≥ 4,7), що може бути симптомом вагінальної інфекції.


Діагностичні тест-смужки для визначення pH вагінальних виділень CITOLAB™ pH


Вагінальний рН тест CITOLAB™ pH від Фармаско


Як говорилося вище, особливо небезпечна зміна кислотності піхвового середовища у вагітних жінок. Завдяки сприятливим умовам хвороботворні мікроорганізми можуть легко поширюватися, потрапляти в матку і спровокувати родові перейми або викликати передчасне відходження вод і передчасні пологи. Раннє виявлення зміни рН вагінальних виділень за допомогою тесту дозволяє своєчасно виявити виникнення інфекції, провести лікування і зменшити ризик передчасних пологів. Саме тому так важливо почати регулярне визначення рН вагінальних виділень на ранніх термінах вагітності.


Бережіть себе і будьте здорові!



Детальніше про вагінальний pH тест CITOLAB™ pH: https://pharmasco.com/products-services/ekspres-testi/ginekologichni-testi/citolab-ph

За матеріалами 2018 European (IUSTI/WHO) International Union against sexually transmitted infections (IUSTI) World Health Organisation (WHO) guideline on the management of vaginal discharge

ДВ № 15 від 30.05.2022 p.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.


«Золотий стандарт» збору клінічних зразків для діагностики SARS-CoV-2

22.02.2024

arrow
Самостійна діагностика COVID-19 та грипу

22.02.2024

arrow
У наявності швидкі тести для діагностики COVID-19 та перевірки імунітету до коронавірусу

22.02.2024

arrow
Швидке та просте виявлення Хелікобактеру Пілорі

22.02.2024

arrow
Передчасні пологи і передчасний розрив плодових оболонок – питання діагностики і ведення недоношеної вагітності

22.02.2024

arrow
Разом до Перемоги!

22.02.2024

arrow
Грип у дітей. Особливості перебігу

22.02.2024

arrow
Тести на вагітність до затримки

12.02.2024

arrow
CITO TEST ВІЛ – експрес-тест для діагностики ВІЛ-інфекції

12.02.2024

arrow
Як працює тест на наркотики

12.02.2024

arrow
Клінічний етап діагностики причин аномальних вагінальних виділень: цінність і обмеження

24.01.2024

arrow
Діагностична та прогностична ефективність швидких імунохроматографічних тестiв (СІТО TEST™), як маркерів гострого інфаркту міокарда у хворих похилого віку

29.03.2023

arrow